Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is gericht op patiënten die last hebben van (lymf)oedeem. Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in een bepaald lichaamsdeel en ontstaat door een verstoring in de aan- en afvoer van vocht. Er bestaan verschillende vormen van oedeem; lymfoedeem, veneus oedeem, lipoedeem en een combinatie van eerder genoemde vormen. De behandeling van oedeem is erop gericht om de lymfestroom te stimuleren door middel van lymfedrainage.

 Een operatie of radiotherapie (bestraling) kan littekens en stugge gebieden in het lijf tot gevolg hebben. Het toepassen van veelvuldig spier-, litteken-  en fascie (bindweefsellagen) technieken zorgt voor versoepeling van het te behandelen gebied waardoor het vocht een verbeterde doorstroming krijgt, de pijn vermindert en een verbeterde bewegingsvrijheid ontstaat. 

Ik haal veel voldoening uit mijn behandelingen gericht op oedeemtherapie. Het blijft bijzonder om mensen in of na een oncologische historie te mogen begeleiden tijdens deze moeilijke en kwetsbare fase in het leven.